Seri de film UrbanEye @BETA

UrbanEye Film Festival propune în cadrul BETA o seară de filme documentare care pun în discuție tema locuirii și dezvoltării urbane. De la dreptul fundamental al fiecăruia la o locuință, la prezentarea unui nou model de locuire socială, se explorează relațiile și conflictele generate între actorii implicați- arhitecți, locuitori, dezvoltatori, administrație publică etc.

11 octombrie de la ora 18:00

THE DISAPPEARANCE OF ROBIN HOOD (2018, Elveția/UK, ‘25)
Filmul realizat de Urban – Think Tank aduce în discuție actualitatea ideilor inovative și îndrăznețe caracteristice anilor ’60 care stau la baza complexului de locuințe sociale Robin Hood Gardens, în contextul crizei de locuințe cu care se confruntă Londra în prezent.
Demarată în 2017, demolarea complexului proiectat de Alison și Peter Smithson este o consecință a devalorizării, din perspectiva autorităților, a ideilor inițiale ale arhitecților de a realiza conexiuni spațiale și sociale, precum și a dinamicii dezvoltării orașului în ultimii 50 de ani.

The Disappearance of Robin Hood – Official Trailer from Urban-Think Tank on Vimeo.

THE INFINITE HAPPINESS (2015, Franța/Danemarca , ‘85)
Conceput ca și un jurnal personal, The Infinite Happiness reprezintă o experiență arhitecturală. Filmul ne aduce în centrul atenției o dezvoltare contemporană de locuințe considerată a fi un nou model de succes. Locuitorii gigantului „8 House” proiectat de arhitectul danez Bjarke Ingels în suburbiile orașului Copenhaga, Ila Bêka & Louise Lemoine relatează experiența personală a locuirii în cadrul experimentului unui oraș vertical, selectat în 2011 “Cea mai bună clădire rezidențială din lume”.
Ca și un joc Lego, filmul este construit ca o colecție de povești de viață interconectate prin relația personală a locatarilor cu clădirea. Filmul trasează liniile unei hărți umane care permit spectatorului să descopere clădirea dintr-un punct de vedere al individului și pune sub semnul întrebării capacitatea arhitecturii de a crea o fericire colectivă, arătând rezultatele surprinzătoare ale acestui nou model social al secolului 21. (via bekalemoine.com )

Filmele sunt subtitrate în limba română.
Intrarea este gratuită.

UrbanEye este festivalul care vorbește despre oraș prin film. Cea de-a cincea ediție a festivalului va avea loc în noiembrie, la București. Mai multe detalii pe urbaneye.ro