JURIU

Catalin Olaru

Cătălin Olaru este critic de film și director artistic al festivalurilor Divan Film Festival și HipTrip Travel Film Festival. Din 2009, publică în revistele Cultura, FILM și Kamikaze, precum și pe platforma Blogurile Adevărul și postmodern.ro. În 2012, devine primul câștigător al bursei Alex. Leo Şerban pentru critică de film, acordată în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc. Din decembrie 2013, membru UCIN (Asociația Criticilor de Film) și FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique). Trainer de educație cinematografică în cadrul programelor EducaTIFF (2014) și Éducation à l’image (2014 și 2015). În 2015, câștigător al concursului „Fii critic la Cannes!”, organizat de festivalul Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N. Autor al studiului critic Mircea Daneliuc – Proba de microfon”, publicat în 2016 în cadrul programului Éducation à l’image al Societății Culturale NexT, co-autor al volumelor Politicile filmului. Contribuţii la interpretarea cinemaului românesc contemporan” (Editura Tact, 2014), respectiv ”Politicile filmului II” (în curs de apariție). Membru în juriul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Locarno 2017.

S_Ghenciulescu_10_278x344Ștefan Ghenciulescu este arhitect, publicist şi cercetător în domeniul arhitecturii şi urbanismului. Este, de asemenea, redactor-şef al revistei „Zeppelin” și conferenţiar universitar în cadrul UAUIM. În 2005 își susține doctoratul în urbanism. Lucrează la proiecte de arhitectură, design şi urbanism, este bursier NEC şi profesor invitat la şcoli de arhitectură din Belgia şi Germania. Publică articole şi studii în „Arhitectura” și în publicaţii din domeniul ştiinţelor umane.

petri

Vlad Petri este realizator de filme documentare şi fotograf, domiciliat în București. A absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (2005) din București – specializarea “Imagine film” și masterul de Antropologie Vizuală și Media (2014) – Freie Universitaet, Berlin. A lucrat ca regizor și DOP la mai multe proiecte de film documentar în ţări precum: Afganistan, Siria, Iordania, Iran, Tajikistan, Uzbekistan, Armenia şi Albania.
Începând cu 2008 a participat ca trainer la diverse ateliere de film și fotografie, desfășurate în București și în alte locuri din țară (atelierele Photon, Ideo Ideis, Focus Atelier, GO Bucharest, Telciu Summer School).
Înepând cu 2012 a documentat protestele anti-guvern din Piaţa Universităţii şi pe cele împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, postând cu regularitate clipuri video și fotografii în mediul online.
În 2014 a realizat primul lung metraj documentar („București, unde ești?”), despre protestele din 2012, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Rotterdam și a câștigat premiul Gopo pentru debut.
Proiectele sale actuale sunt axate pe film documentar şi fotografie, fiind interesat în principal de temele sociale şi politice și de evenimentele din Orientul Mijlociu.

INVITAȚI

ghimpuAndreea Ghimpu-Lupascu este consilier juridic la Consiliul Național Român pentru Refugiați, în cadrul unui proiect finanțat de către UNHCR, al cărui scop este să promoveze integrarea persoanelor cu protecție internațională prin consiliere, lobby și advocacy.

Irina Iamandescu

Irina Lamandescu este architect, lector al UAUIM – Departamentul de Istoria Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului „Sanda Voiculescu”, director al Direcției Patrimoniu Imobil a Institutului Național al Patrimoniului, președinte al ICOMOS România, membru al board-ului TICCIH – Comitetul Internațional pentru Conservarea Patrimoniului Industrial. Domeniul său de interes ştiinţific este protejarea patrimoniului, cu o orientare predilectă către cercetarea şi recuperarea patrimoniului industrial, temă pe care și-a susținut teza de doctorat în 2015.

Elizabeth Lennard mica

Elizabeth Lennard este o artistă și realizatoare de film din New York, stabilită la Paris. Fascinația sa pentru mediile construite a determinat-o să regizeze Tokyo Melody: a Film About Ryuichi Sakamoto (1985) și Casa Bronfman (2009), despre casa din Manhattan al cărei design este semnat de Peter Rose. A produs de asemenea o carte de fotografii despre Gradina Bamboo din Paris la care a lucrat arhitectul Alexander Chemetoff. Filmele lui Elizabeth aduc în prim plan și alti artiști și scriitori din epoca modernă. Video-opera sa, Accents in Alsace (2002) și documentarul The Stein Family, The Making of Modern Art (2011), o au în centru pe Gertrude Stein, în timp ce Edith Wharton: the Sense of Harmony (2014) se inspiră din prolificul roman american. Video performance-ul E-1027 Design For Living Eileen Gray & Jean Badovici (2015) a fost prezentat pe plan internațional și a fost sponsorizat de fundația Graham.

PetraNoordkamp

Petra Noordkamp (n. 1967) activează atât în domeniul fotografiei, cât și al filmului. Ea studiează influența experiențelor personale, a memoriei, a filmelor și a viselor asupra modului în care sunt percepute arhitectura și mediul urban. Este stabilită în Amsterdam, unde a studiat fotografia la Academia Gerrit Rietveld. În 2012 și-a realizat primul film de scurt-metraj, The Mother, the Son and the Architect. Filmul a făcut parte dintr-o expoziție personală a fotografiilor ei la muzeul Foam din Amsterdam, fiind selectat de asemenea în festivaluri naționale și internaționale de film. Filmul a câștigat premiul cel mare pentru scurt-metraj documentar la Festivalul de Film de Arhitectură Arquiteturas (Lisabona, Portugalia). În 2014, Fundația Solomon R. Guggenheim din New York i-a dat sarcina de a realiza un scurt-metraj despre Il Grande Cretto di Gibellina, o operă land art a artistului italian Alberto Burri, scurt-metraj care a fost proiectat la Muzeul Guggenheim cu ocazia retrospectivei dedicate artistului Burri în toamna lui 2015.

Andrei Rozen Final(1)

Andrei Rozen, absolvent al Institutului American de Film, a co-regizat documentarul Bums’ Paradise (câștigător al Remi Award în cadrul Festivalului Internațional de Film din Houston și al St. Ann Award în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar din Moscova). Andrei a montat filmul Jesse’s Gone (premiul Golden Spire în cadrul Festivalului Internațional de Film din San Francisco și premiul IDA Student Achievement). A regizat reclame pentru Imagine Media UK, Ben Davis și Madam Figaro și videoclipuri pentru trupe precum Neurosis, The Coup, Pussy Tourette, Foesum și Tokio. Din 2002 și până în 2007 Andrei a locuit în orașul său natal, Moscova, unde a lucrat ca fotograf pentru reviste precum Vogue, Harpers’ Bazaar, L’Officiel și Swedish Elle. În prezent Andrei Rozen locuiește în Oakland, California, unde conduce un studio de fotografie, fiind implicat de asemenea în diverse proiecte de film documentar. Andrei Rozen a primit diverse grant-uri artistice din partea Graham Fundation, Pacific Pioneer Fund și CEC Artslink.

Ina Stoian

Ina Stoian este arhitect, membru fondator al asociației PlusMinus și a biroului de proiectare ShiftSpace.
În cadrul asociației a inițiat acțiuni culturale în Cluj, Galați, Petrila și a co-editat volumele colective „Orașul Posibil. In(ter)venții în spatiul urban postcomunist”, „2,14 tipuri de școli de arhitectură” și albumul de fotografie documentară „Post-Industrial Stories”.

Bogdan SudituBogdan Suditu este conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București. Domeniile sale de interes profesional sunt guvernanța teritorială, locuirea, geografia socială, planificarea urbană și teritorială, istoria urbană și toponimia. Autor al cărților Bucureștiul în locuințe și locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989), Edit. Compania (2016) și Mobilități și strategii rezidențiale urbane și periurbane. Studiu de caz – București, Edit. Universității din București (2011).

Irina Tulbure

Irina Tulbure este arhitect, lector în cadrul Departamentului Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București; bursieră a Colegiului Noua Europă, Getty-NEC Fellowship, 2011–2012; colaborator al UAR pentru arhiva de fotografie (2014-2017); doctorat în arhitectură în cadrul UAUIM (2011); autor al cărții „Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960. Constrângere și experiment”(2016).